BRÜKSEL – Avrupa Birliği (AB), Ukrayna’nın savunma kapasitesinin güçlendirilmesi amacıyla füze ve insansız hava aracı (İHA) tedarikinde kullanılmak üzere 3,3 milyar avro kaynak sağlayacak.
Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, 17 Eylül’de Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ile gerçekleştirdiği telefon görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, söz konusu kaynağın Ukrayna’nın savunma ihtiyaçlarının karşılanmasına yönelik kullanılacağını bildirdi.
Von der Leyen’in açıklamasına göre AB, 18 Eylül’de 3,3 milyar avroluk ödemeyi gerçekleştirecek. Kaynak özellikle füze ve İHA tedarikinde değerlendirilecek.
AB’nin kararı, Rusya-Ukrayna Savaşı’nın devam ettiği ve Avrupa ülkelerinin Ukrayna’nın savunma kapasitesini güçlendirmeye yönelik desteği artırdığı bir dönemde geldi.
Von der Leyen, Zelenskiy ile görüşmesinin çok verimli geçtiğini belirtirken, Ukrayna’nın savunma dayanıklılığının güçlendirilmesi ve buna yönelik mali desteğin de ele alındığı kaydedildi.
Reuters’ın haberine göre açıklanan 3,3 milyar avroluk kaynak, AB’nin bu yıl Ukrayna’ya yönelik daha geniş savunma desteğinin bir parçasını oluşturuyor. Avrupa Komisyonu’nun açıklaması, AB’nin savunma alanında ortak kapasitesini artırma ve Ukrayna’ya desteğini sürdürme yönündeki politikasıyla da örtüşüyor.
AB’nin Ukrayna’ya yönelik desteği, son dönemde Avrupa’nın güvenlik politikasında yaşanan değişimlerin önemli başlıklarından biri haline geldi. Brüksel, savaşın yanı sıra Avrupa’nın kendi savunma kapasitesini güçlendirme hedefini de gündeminin üst sıralarında tutuyor.


