Ana Sayfa Avrupa AB kışa düşük gaz stokuyla giriyor: Talepte yüzde 7 kesinti gündemde

AB kışa düşük gaz stokuyla giriyor: Talepte yüzde 7 kesinti gündemde

7

BRÜKSEL (MagazinAvrupa) – Avrupa Birliği (AB), doğal gaz depolarındaki doluluk oranının mevsim normallerinin altında kalması nedeniyle 2026-2027 kışında arz ve fiyat baskısıyla karşı karşıya kalabilir. Enerji Ekonomisi ve Finansal Analiz Enstitüsü (IEEFA), mevcut koşullarda AB’nin kışlık gaz talebini geçen kışa kıyasla yüzde 7 azaltmasının gerekebileceğini bildirdi.

Kuruluşun 9 Ekim’de yayımladığı değerlendirmeye göre, AB’nin gaz depoları 3 Ekim itibarıyla yüzde 72,4 doluydu. Bu oran, kayıtların tutulmaya başlandığı 2011’den bu yana yılın bu dönemi için en düşük seviye olarak belirtildi.

IEEFA, kasım-mart döneminde depolardan piyasaya sağlanabilecek gaz miktarının önceki kışa göre yaklaşık 7,3 milyar metreküp azalabileceğini hesaplıyor. Bu açığın talebin yaklaşık 14 milyar metreküp, yani yüzde 7 düşürülmesiyle karşılanabileceği değerlendiriliyor.

Kuruluş, açığın ek gaz ithalatıyla kapatılmasının yaklaşık 3 milyar avroya mal olabileceğini tahmin ediyor. Fiyatlar ve arz üzerindeki baskıda jeopolitik gerilimler, soğuk hava ihtimali ve Rusya’dan sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) ithalatına yönelik yasağın Ocak 2027’de yürürlüğe girecek olması etkili unsurlar arasında gösteriliyor.

Bu değerlendirme, gazın kış boyunca tükeneceği anlamına gelmiyor. Ancak düşük stoklar, özellikle kışın son bölümünde yaşanabilecek soğuk hava dalgalarında arzın karşılanmasını zorlaştırabilir ve gelecek yaz depoların yeniden doldurulma maliyetini artırabilir.