Almanya’nın Bremen kentinde iş insanı Bülent Uzuner başkanlığında faaliyet gösteren Türkiye Kültür Forumu tarafından 4. kez organize edilen kültür festivali ‘KÜLTÜRALE’nin açılışı, görkemli oldu. Bremen’in tarihi belediye sarayında gerçekleşen açılış programında, Bremen Eyaleti Kültürden Sorumlu Devlet Bakanı Carmen Emigholz, İmar, Ulaştırma ve Kentsel Gelişim Bakanı Özlem Ünsal olmak üzere, siyaset, iş, akademisyen ve dernek temsilcilerinden çok sayıda davetli katıldı.
Almanya’nın, Türkiye’nin ve iki kültür arasında köprü kuran nice ortak değerlerin bir araya getirildiği bir kutlama olan Kültürale’nin açılış konuşması, Devlet Bakanı Emigholz tarafından yapıldı. Konuşmasında, yüksek oranla yabancı yaşadığı Bremen’de uyum içinde yaşandığını belirterek, “Türk komşularımızdan çok memnunuz.İyiki varlar” diye konuştu.
KÜLTÜRALE’nin bu yılki Ödülü’nün sahibi, ünlü Türk besteci, müzisyen, yazar ve yönetmen Zülfü Livaneli oldu. Şu anda 78 yaşında olan Livaneli, Türkiye’nin en önemli sanatçılarından ve entelektüellerinden biri olarak kabul ediliyor.
Etkinliğin yaşam boyu başarı ödülü ise, Bremen’de yaşayan gazeteci çif Gülsüm ve Birol Tan’a, verildi. Tan çifti,uzun yıllar gazeticiliğin yanısıra, çok yönlü fahri çalışmalarıylada tanınıyor. Övgü dolu konuşmalardan sonra ödüller sahiplerine ev sahibi dernek başkanı Bülent Uzuner tarafından takdim edildi.
Tasarımı, tanınmış Bremenli sanatçı Amir Omerovic’e ait olan ödül, Almanya ve Türkiye arasında yolculuk eden bir insanı simgelemekte ve farklı kültürler arasında köprü kuran herkese ithaf edilmiş
Türk kültürü iyi tanınmalı
Teşekkür konuşması yapan Livaneli, kültürlerin tanıtımına katkı sağladığı için Kültürale yönetimine teşekkür ederken, verdiği örneklerle, köklü Türk kültürünün iyi tanıtılması gerektiğine dikkat çekti. Teşekkür konuşmalarda bulunan Tan çifti ise, yıllardır karşılıklı önyargıları azaltma ve Alman-Türk ilişkilerini güçlendirme hedefiyle çoğunlukla gönüllü hizmetlerinin yanısıra tarafsız gazetecilikle çalıştıklarını ifade ettiler.
Müzisyenler David Niedermeyer ve Baba Makkas grubu solisti Koray Arslan müzik dinletileriyle renk kattığı program,ikramlar eşliğinde devam etti.